Persberichten

2016 zijn tweede misdaad roman
2012 Kasteelstudiedag
2010 Straatnaamborden bevrijders

Reünie op jarige Huttenheugte
zaterdag 16 juni 2012


Huttenheugte viert jubileum heel weekend (Foto: Eigen foto)

Dalen – Center Parcs De Huttenheugte bestaat dit jaar veertig jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Het hoogtepunt vormt het jubileumweekend dat plaatsvindt van 22 tot en met 25 juni. Gedurende dit weekend worden bijzondere activiteiten georganiseerd, zoals een reünie, een open dag met kijkje achter de schermen.

Bovendien staat er een PTool Party op het programma, zoals De Huttenheugte al vaker heeft georganiseerd.

Het succesverhaal begint in 1972. De Rotterdamse zakenman Piet Derksen opent aan de dorpsrand van Dalen zijn vierde vakantiepark, onder de naam Sporthuis Centrum De Huttenheugte. Bijzonder aan dit park is dat alle bungalows om een meer gesitueerd werden.

De geschiedenis van het bedrijf Sporthuis Centrum gaat echter terug tot 1953. Aan de Rotterdamse Lijnbaan start Derksen onder de naam Sporthuis Centrum een warenhuis in sportartikelen. Het sportwarenhuis is een succes en groeit in de volgende jaren uit tot een keten van zeventien winkels door heel Nederland.

Behalve in sportartikelen specialiseert Sporthuis Centrum zich in vakanties. In 1967 zet Piet Derksen een nieuwe trend. Hij koopt een bosgebied bij het Limburgse Reuver en bouwt er ‘luxe’ cottages, voorzien van kleuren-tv en centrale verwarming. Het ontwerp van de cottages, waarbij het contact met de omringende natuur centraal staat, is van de beroemde architect professor Bakema. Er ontstaat een nieuwe formule: Nederland kan er voortaan dichtbij huis even tussenuit.

Dalen is het vierde park op rij en weet zich in korte tijd te ontwikkelen tot een vakantie- en recreatiepark van nationaal formaat. Center Parcs De Huttenheugte beschikt inmiddels over 654 cottages. Als het park volgeboekt is, verblijven er ongeveer 3000 gasten. In 1965 werden de eerste voorbereidingen getroffen voor de aanleg van het park. Er werd een meer gegraven voor zandwinning en daar opende zeven jaar later het toenmalig Sporthuis Centrum de deuren van De Huttenheugte. Het is uitgegroeid tot een recreatiepark waar ruim 400 mensen werkzaam zijn en jaarlijks bijna één miljoen gasten overnachten.

Historicus Huib Minderhoud laat weten dat De Huttenheugte bij overlevering de naam dankt aan een gedeserteerde soldaat uit een Schots regiment van het Hannoveraans/Britse leger. ‘Het koninkrijk Hannover vormde toen een personele unie met Groot Brittannië. Jeugdige koewachters uit Dalen kwamen de soldaat Edward omstreeks 1835 op het spoor. De jongens pasten in de zomermaanden op de koeien die in het beekdal van het Drostendiepje graasden. Vanuit de verte zagen ze bij de beek een verwilderde man in een rok scharrelen. Een vreemde verschijning waar de knapen duidelijk van onder de indruk waren. Terug in het dorp deden de jongens vervolgens hun verhaal aan de volmachten van Dalen en die schakelden uiteindelijk dominee Lamping in om poolshoogte te nemen. Lamping maakte kennis met Edward die in een schuilplaats in een hut van takken op de Heugte, een zandkop, verbleef.’

Sindsdien werd Edward in de volksmond Rokken Evert genoemd. Hij paste op het vee van de boeren uit Dalen, die op de heugte een houten blokhut en later nog een stal voor een koe en een varken voor hem bouwden. Zo kwam de naam Huttenheugte in zwang. Na tientallen jaren overleed Rokken Evert in zijn hut en werd naamloos begraven op het Daler kerkhof. De houten gebouwtjes vervielen en werden afgebroken, maar de naam Huttenheugte bleef.

Boek Minderhoud combineert én actualiseert
vrijdag 28 augustus 09:12

COEVORDEN – Op scholengemeenschap De Nieuwe Veste wordt vanaf woensdag 23 september vier dagen lang het honderdjarig bestaan van voortgezet onderwijs in Coevorden gevierd. Een programma voor leerlingen en oud-leerlingen, inclusief een reünie, staat op stapel. De reünie levert ongetwijfeld mooie verhalen op. Verhalen uit een rijk verleden zijn ook te vinden in het op 23 september te presenteren nieuwe boek van Huib Minderhoud, ‘Ondernemen en Onderwijzen’.

Een ruim tweehonderd pagina’s tellende bundel, waarin niet alleen onderwijs centraal staat. Minderhoud -oud-leraar en schooldirecteur van de Mijndert van der Thijnenschool- heeft al in meerdere boeken en artikelenreeksen de geschiedenis van Coevorden en haar regio op minutieuze wijze beschreven. Zelf is hij vanaf mei 1959 nauw betrokken bij het onderwijs in de stad. Het idee voor ‘Ondernemen en Onderwijzen’ ontstond twee jaar geleden, toen hij werd benaderd door de school. ‘Bij het tweede gesprek bleek dat de commissie, bestaande uit Kees Vreugdenhil, Jaap Bruijn en Ben Karstenberg, vond dat het Coevorder bedrijfsleven de eeuwen door in al zijn facetten centraal moest staan’, schrijft Minderhoud. ‘Zodat dit aansloot bij de huidige maatschappelijke oriëntatie van De Nieuwe Veste, maar waarin ook het onderwijs vanaf 1909 een ruimte plaats krijgt.’

Illustraties
Het boek is ingedeeld in 22 hoofdstukken. Verhalen over de positie van transportstad Coevorden in de laatste ijstijd leiden via de Slag bij Ane tot de herbevestiging van de stadsrechten in 1408. Minderhoud beschrijft hoe de vestingstad zich in de daarop volgende paar eeuwen als handelsstad ontwikkelt. Een indrukwekkende opeenvolging van feiten volgt, prachtig gelardeerd met oude foto’s en illustraties van Jouke Nijman, oud-leerling van het Coevorder Lyceum. De stijl van Minderhoud is herkenbaar, zeker voor wie zijn ‘Coevorden Stadt en Heerlickheyt’ uit 1978 nog steeds geldt als een belangrijke bron voor de geschiedenis van de stad. Plusplunt van het nieuwe boek is dat de tekst gemakkelijker wegleest en overzichtelijker is ingedeeld.

Veranderingen
Gaandeweg de inhoud komt het accent steeds meer te liggen op het onderwijs dan op de middenstand. De geschiedenis van de in 1909 geopende Rijks HBS, dat grenst aan het Van Heutszpark en diens initiatiefnemer Philip Roos wordt uitgebreid toegelicht, waarbij Minderhoud ook de economische betekenis van de school en ook het Aleida Kramerziekenhuis aanstipt. Ook veranderingen dienen zich aan: de openbare school uit 1880, in 1909 even Rijks HBS, was van 1923 tot 1966 in gebruik als Nederlands Hervormde lagere school, terwijl de Vakschool voor Meisjes -‘Paleis van het Noorden’- na jaren van verwaarlozing wordt gerenoveerd tot appartementencomplex. Onderhand blijft in het boek de tijdlijn zichtbaar: jaren van oorlog en bevrijding resulteren in woorden van Minderhoud in ‘opnieuw beginnen’, waarna een uiteenzetting volgt van de naoorlogse jaren. De opnieuw opbloeiende middenstand, het NAVO-depot, de contacten met het Canadese Vancouver en de bestuurders door de jaren heen zijn slechts enkele aspecten die aan bod komen. In de laatste twee hoofdstukken maakt Minderhoud zijn punt en beschrijft hij de geschiedenis van Rijks HBS tot RSG, waarna de fusie met het Veste College in 1994 leidt tot De Nieuwe Veste. Dat is uiteindelijk waar het in dit boek voornamelijk om draait, maar de auteur komt daarmee ook ruimschoots tegemoet aan de opdracht die inmiddels ex-bestuurder Vreugdenhil van de school noemt: een beschrijving van het wel en wee van de stad Coevorden.

‘Ondernemen en Onderwijzen’ is een boeiende uitgave en biedt voor diegenen die niet het uitverkochte ‘Coevorden Stadt en Heerlickheyt’ in de kast hebben staan een prachtig en geactualiseerd alternatief. Anderzijds is de meerwaarde van dit boek ook duidelijk: het in kaart brengen van honderd jaar voortgezet onderwijs heeft de ex-onderwijzer op een bevlogen en geslaagde manier op zich genomen.

Het boek wordt uitgegeven door De Nieuwe Veste en is vanaf 23 september onder meer verkrijgbaar bij de school zelf. De prijs wordt nog bekendgemaakt.

Bron: HuisaanHuis Coevorden.

 

Speciale mok voor `nieuwe Nederlanders`

maandag 15 december 2008 16:46
Coevorden – In het afgelopen jaar kregen 44 mensen in de gemeente Coevorden de Nederlandse nationaliteit toegewezen. Daarom stond de maandagmiddag ook Coevorden in het teken van de Nationale Naturalisatiedag. In de Nederlands Hervormde kerk werden zij uitgenodigd voor een bijeenkomst, met toespraken van burgemeester Bert Bouwmeester en historicus Huib Minderhoud.

Op de trap voor de kerk werd een gezamenlijke groepsfoto gemaakt, waarna Minderhoud de groep via de Markt naar het Arsenaal leidde en in het museum Drenthe`s Veste een rondleiding gaf. Ook kregen de `nieuwe Nederlanders` een mok met inscriptie als herinnering aan de speciale dag.

Middeleeuws Stadsfeest
Het middeleeuws stadsfeest ter ere van 600 jaar stadsrechten werd op zaterdag 13 september op een spectaculaire manier geopend voor het Kasteel in Coevorden. De openingsact met ridders en middeleeuwse muziek begon om 12.30 uur. Aansluitend was er een middeleeuwse jaarmarkt op de Markt. Het Kasteel was ‘s middags geopend voor bezoekers.

Na de openingsact hielden historicus Huib Minderhoud als drost Johan van Buchhorst, wethouder Geert Roeles als schepen en Eric Kluitenberg (voorzitter Stichting 600 Jaar Stadsrechten Coevorden) als president een korte toespraak. Daarna vertrok het hele gezelschap naar de Markt waar de jaarmarkt was. Ieder half uur was er een andere activiteit te zien; van zingende troubadours tot een demonstratie glasblazen.

Rikster Weber Groep.
De markt werd georganiseerd door de Stichting 600 Jaar Stadsrechten Coevorden in samenwerking met de Rikster Weber Groep. Deze groep is in 1983 opgericht om de tradities van vroeger levend te houden. Op 13 september waren er zestig medewerkers aanwezig in middeleeuwse kleding die figureerden als onder andere ridders, vendeliers, landlopers en muzikanten. Ze zorgden voor muziek en theater en organiseerden spelletjes voor jong en oud. Om het plaatje compleet te maken was het marktplein aangekleed met vlaggen, vaandels, schilden, een schandpaal en pekton.

Kasteel
Genootschap Middeleeuws Leven organiseerde’s middags bij het Kasteel activiteiten voor kinderen zoals kruisboogschieten. De kinderen konden ook allerlei middeleeuwse attributen bekijken en vastpakken zoals hand-, voet- en nekboeien. Minderhoud gaf tijdens het stadsfeest rondleidingen in het Kasteel van Coevorden. Een unieke kans om meer te weten te komen over de rijke historie van dit monument. Tevens is het informatiecentrum Coevorden Beweegt in het Kasteel gevestigd. Trix Mulder stond iedereen te woord over de centrumplannen.

Asser College ging op ‘worteltocht’
naar Klooster en Ane in verband met dubbel jubileum 2009

Voor het persbericht Klik hier.

Huib presenteert boek Groote Scheere
Woensdag 11 juli 2007 16:51

HOLTHONE – Huib Minderhoud presenteerde vorige week woensdag zijn boek ‘De Groote Scheere, kroniek van een landgoed‘ in restaurant De Ganzenhoeve in Holthone onder het toeziend oog van tientallen genodigden. Behalve een toespraak van de auteur spraken ook Maarten Veenvliet (voorzitter expositieruimte Baron van Voerst van Lynden) en Eelco Schurer, rentmeester van Fortis Landelijk Vastgoed.

De presentatie vond plaats in de expositieruimte van De Ganzenhoeve en stond in het teken van landgoed De Groote Scheere, gelegen op de provinciegrens van Overijssel en Drenthe. Minderhoud vertelde over de inhoud en de totstandkoming van het boek. Zo sprak hij over de bezitters van de Groote Scheere door de eeuwen heen, bijzondere momenten en de huidige stand van zaken. Dat laatste onderwerp werd prima aangevuld door ir. Eelco Schurer, die als rentmeester (sinds 1998) van het gebied vertelde over zijn werk op het landgoed. Hij wil de komende jaren op De Groote Scheere nieuwe woningen bouwen die moeten aansluiten bij de historische boerderijen.

Daarna kon Minderhoud overgaan tot het uitreiken van zijn boek. Onder de aanwezigen bevond zich ook Jacqueline Quarles van Ufford, kleindochter van Baron van Voerst van Lynden, wiens opa op De Groote Scheere woonde en na de Tweede Wereldoorlog nooit meer terugkeerde naar het landgoed. Zij kreeg, evenals andere aanwezigen, een gesigneerd exemplaar van de auteur, waarna het tijd was voor een hapje en een drankje.

Het boek kost 17,90 euro en is te koop bij onder andere de boekwinkels Kardol in Coevorden en Heijink in Hardenberg.

Bron:www.hardenberg.nu

Nieuws Net Coevorden 5 juni 2007.

Erepenning voor Huib Minderhoud.

Dalen – Schrijver en historicus Huib Minderhoud heeft zaterdagmiddag in ‘t Oelnbret in Dalen de erepenning van de gemeente Coevorden gekregen.Uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester ontving de 75-jarige Minderhoud de onderscheiding voor zijn jarenlange vrijwillige bijdrage aan de historie van Coevorden.

“Goh..”. Meer woorden kwamen er niet uit Minderhoud’s mond, nadat Bouwmeester hem de erepenning had toegekend. Zichtbaar geroerd kwam hij tijdens zijn verjaardagsfeestje in de Dalense uitspanning andermaal het podium op voor een dankwoord. Een select gezelschap van familie, vrienden en kennissen voor zich. “Dit had ik echt nooit kunnen bedenken,” stamelde Huib, die al in 1989 werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor de inwoners van de gemeente Coevorden en omstreken. Sinds 1989 die tijd vervult hij tevens functies voor onder andere de Historische Vereniging in Coevorden en de Sociëteit Drentse Kunstenaars.

De erepenning wordt door de gemeente uitgereikt als blijk van waardering aan zowel inwoners van de gemeente als daarbuiten. Als zij zich maar voor de gemeente en diens inwoners hebben ingezet of algemeen erkende bijzondere verdiensten hebben verricht.

De in Kerkwijk geboren Minderhoud kwam eind jaren vijftig naar Coevorden, waar hij hoofd werd van de Hervormde School, een zesmansschool tegenover de Katholieke kerk aan de Wilhelminasingel. Daarna was hij jarenlang als hoofdonderwijzer het gezicht van de Mijndert van der Thijnenschool, waar hij in 1988 afscheid nam. Inmiddels heeft hij tevens diverse boeken over Coevorden en omgeving op zijn naam staan. Minderhoud, wiens werk en personalia te vinden zijn op een heus “fansite” gemaakt door oud-leerling Bé van der Weide (www.huibminderhoud.nl), brengt binnenkort zijn nieuwste boek uit, een kroniek over de geschiedenis van landgoed De Groote Scheere.

Bron: tekst Coevorden HuisaanHuis en foto Boudewijn Benting.

De Groote Scheere, Kroniek van een landgoed.
Geschiedenis van eeuwenoud landgoed in kaart gebracht.
Historie Groote Scheere in boekvorm.

Door Wouter Bessels.
Coevorden – na zijn boek over de geschiedenis van De Krim, dat vorig jaar verscheen, schreef historicus Huib Minderhoud een nieuw boekwerk met landgoed De Groote Scheere als thema. De uitgave “De Groote Scheere, kroniek van een landgoed” verschijnt deze maand en is andermaal een staaltje monnikenwerk geworden, waarin de schrijver feiten en verhalen afwisselt met foto’s, historische landkaarten en boeiende anekdotes.

Landgoed De Groote Scheere ligt op de provinciegrens van Overijssel en Drenthe en heeft in de afgelopen eeuwen als locatie een cruciale rol gespeeld bij tal van gebeurtenissen.

Op het terrein, met het herenhuis en uitkijkend over het oerstroomdal van de Kleine Vecht, vond in 1227 de Slag bij Ane plaats. Een onderwerp, waarover de lezer meteen uitgebreid wordt geinformeerd. Zeer gedetailleerd vertelt Minderhoud over de confrontatie tussen de ridders van bisschop Otto II en de, naar eigen zeggen, “ongeregelde troep van Rudolf van Coevorden”. Maar heeft de slag wel op het landgoed plaatsgevonden? Ook daarbij worden de mogelijkheden opengehouden.

Families
Rode draad in het boek is de opeenvolging van bezitters van de Groote Scheere. Van de bouw van het klooster in 1234 door Otto II tot de familie van Steenwijck, waarbij Albert van Steenwijck in 1462 voor het eerst als eigenaar/bewoner wordt genoemd. Daarna pakt Minderhoud groot uit: de Van Ensses, de Raesfelts en de Sandbergs en later de Stroeves, de Tabberts, de Assens, de Klumpes, de Veenema’s en de Roemers. Het oorlogsgeweld van de zestiende tot en met de twintigste eeuw, de godsdienstige verdraagzaamheid en drijfjachten: de twaalf hoofdstukken (honderd pagina’s staan er vol mee).

Speurtocht
Speciale aandacht is er uiteraard voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Van Voerst van Lynden van Gramsbergen nam, samen met zijn vrouw en dochter, intrek in het landhuis, dat al ruim twee eeuwen geen vaste bewoners gekend had. De daarop volgende jaren bestaan uit onderduiken, verzet, verraad en neerstortende vliegtuigen. Van Voerst van Lynden zou nooit meer terugkeren en zijn kleindochter Jacqueline ging, zoals zij in haar boek beschreef, een speurtocht aan naar haar grootvader. Een onmisbaar tijdperk in de historie van het landgoed, dat zeer helder en toegankelijk in het boek wordt uiteengezet.

Toekomst
Dat geldt ook voor de laatste hoofdstukken, waarin het beheer van De Groote Scheere in de laatste jaren wordt beschreven. In 1961 viel het gebied in handen van “de verzekering”. Een nieuwe beheersvorm, maar ook van een nieuwe visie, waarin de belangen van de agrarische bedrijven zwaarder wogen, dan het behoud van het landschap en de bevordering van de aanwezige flora en fauna.

In de jaren negentig werd het landhuis gerestaureerd en het “achtjarenplan” voltooid. Fortis stelde orde op zaken en Eelco Schurer hield als rentmeester zijn land in de gaten. Zijn visie en plannen werden werkelijkheid:de cultuurlandschappen werden hersteld, evenals de houtwallen en de elzensingels. Ook initiatieven voor recreatie werden genomen.

“Totaalplaatje”

Het is een uitermate interessante passage in het boek, zeker gezien de actuele ontwikkelingen op het landgoed de Klencke bij Oosterhesselen, waar Natuurmonumenten een nieuwe natuurvisie gaat ontwikkelen. Juist omdat Minderhoud het toekomstbeeld van De Groote Scheere voor ogen houdt, bieden de laatste pagina’s van het boek stof tot nadenken. Woningbouw? Recreatie? Waterbeheer? Het gaat om het “Totaalplaatje”, stelt de auteur. Dat is ook – gezien de inhoud van het gehele boek – een passend slotoordeel voor “De Groote Scheere, kroniek van een landgoed”.

Het boek verschijnt in mei en is verkrijgbaar bij o.a. boekhandel Kardol aan de Markt in Coevorden. De prijs ligt rond de 17 euro.

Dalen belicht door Minderhoud

Dalen – Stichting Aold Daol’n houdt donderdag 22 maart van 20:00 uur weer haar traditionele voorjaarsactiviteit in het restaurant ‘t Oelnbret in Dalen.

De heer Huib D. Minderhoud houdt een lezing over de geschiedenis van de voormalige gemeente Dalen. Hij dook in de geschiedenis van Dalen vanaf de prehistorie tot omstreeks 1940. Minderhoud is voor de derde keer te gast voor dit onderwerp en laat ditmaal zijn licht schijnen over onder andere de crisisjaren, bevrijding, ruilverkaveling, het 700-jarig bestaand van Dalen, kerkelijk leven en de nieuwbouw van de Burgemeester Wessels Boerschool.

Vele van de genoemde onderwerpen zijn ook door hem of in samenwerking met hem in boekvorm verschenen. Enkele hiervan zijn: “Dalen in oorlogstijd”,”De kerk van Dalen”,”700 jaar Dalen” en het boek over Burg. Wessels Boerschool.

Naast zijn geschiedkundige kennis bezit Minderhoud over vertelkunst. Zijn boeiende en enthousiaste vertelkunst staat garant voor goed onderhouden avond met zeer interessante gegevens over de dorpen. Bewijs hiervoor zijn de succesvolle avonden in het verleden.

Aold Doal’n nodigt daarom alle vrienden en belangstellenden uit voor deze gratis toegankelijke avond.Consumpties zijn voor eigen rekening.

(Bron:huisaanhuis Coevorden)

Activiteit:Historische vertellingen door Huib D. Minderhoud uit Dalen
Plaats:Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren), Stadskanaal
Datum:zondag 21 januari 2007, aanvang 14.30 uur
Entree:€ 3,50; donateurs € 2,00.

Drentse kroniekschrijver vertelt historische verhalen in Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

Op zondag 21 januari vertelde Huib Minderhoud uit Dalen in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal verhalen uit de geschiedenis van Zuidoost-Drenthe . Minderhoud is gepensioneerd als hoofdonderwijzer in Coevorden en heeft vele boeken en artikelen geschreven, met name over historische en culturele onderwerpen. Tot zijn oeuvre behoort echter ook een misdaadroman. Heel bekend zijn zijn Mo(nu)mentjes, artikelen over Drentse wetenswaardigheden en locaties met een verhaal, waarvan er een aantal zijn gebundeld tot een reeks mooie, interessante boeken. Het is nog mooier om Huib zelf de verhalen te horen vertellen: daarin is hij een meester. Veel anekdotes tekende hij op uit mondelinge overlevering en weet hij met verve aan het publiek over te brengen.

Voor inlichtingen: Streekhistorisch Centrum, Bert Roossien/Helen Hofman, 0599 612649

Bruggen blijven rode draad in De Krim.
Door Wouter Bessels, Coevorden HuisAanHuis.

Coevorden – De brug. De plek om even bij te praten en elkaar te ontmoeten. Een van oudsher bekend tafereel in de krim. Die bruggen vormen de rode draad in het nieuwe boek van Huib D. Minderhoud, “De Krim, een brugje rond”. Het boek beschrijft het leven in het dorp vanaf het einde van de 19de eeuw tot nu en bevat uitgebreid fotomateriaal.

Met een buitengewone interesse in de historie van Coevorden en omgeving schreef het voormalig schoolhoofd Minderhoud al diverse boeken, die zich kenmerkten door interessante feiten en pakkende anekdotes. In “De Krim, een brugje rond.” is dat niet anders. In 36 korte hoofdstukken doet Minderhoud verslag van het arme landleven, de aanwezige kerken in het dorp, het onderwijs, het verenigingsleven en de onvermijdelijke oorlogstijd.

Eigenlijk is elk verhaal een boek op zich: de schrijver diept elk onderwerp goed uit in helder taalgebruik.

Aan de samenstelling ging een tijdrovende klus vooraf, zo vertelt Minderhoud, die voor het boek verschillende teksten aangeleverd kreeg van diverse verenigingen uit De Krim, zoals de Hervormde Vrouwengroep. “Die teksten varieerden van met de hand geschreven moeilijk te lezen epistels tot keurig getypte stijlvolle bijdragen. Echter, altijd toonden ze betrokkenheid met de Krimse geschiedenis en met het wel en wee van de Krimmenaren van weleer”, aldus Minderhoud.

Sterke verhalen.
Minderhoud werkte bij de samenstelling samen met Inge Theisens van Plaatselijk Belang De Krim. Ook drukken de kaderteksten van Henny van Faassen een belangrijk stempel op het boek. Van Faassen voegt bijvoorbeeld in het hoofdstuk over rijwielhandel Botter een typisch sterk verhaal toe over timmerman Frerik Meierink, die – komend vanuit Slagharen – sneller dan zijn complete fiets zijn huis bereikte. De kleine, maar o zo hardwerkende arbeider, die altijd door blijft zetten.

Ook komen de kapperszaak van Schreur, drukkerij Seinen en bouwbedrijf Datema aan bod. Hardwerkende middenstanders, die soms kampten met een gebrek aan opvolging en hun zaak noodgedwongen moesten afbouwen. Op pagina 44 en 45 prijkt een prachtige foto van een uitvaart in het dorp, onder leiding van “De Laatste Eer”, met lijkwagen, volgkoetsen en “veel volk”.

Sterke drank.
Ook de eigengemaakte Beerenburg van de Bosma’s wordt beschreven, waarbij de oude postkoets tussen Zwolle en Coevorden zelfs een halte bij de Bosma’s had. Passagiers konden naast een glas sterke drank ook hardgekookte eieren, gerookt spek of droge worst kopen. Soms zelfs haring. Het Gelag van de Bosma’s was een begrip, waarin ook muziek een grote rol speelde. Zigeunerorkest Tato Mirando luisterde zelfs een huwelijk in de familie op. Maar ook bij het Gelag was het einde in zicht. Een gebrek aan opvolging, dus het einde van een tijdperk zonder toekomst.

De lezer kan aan de hand van verschillende hoofdstukken in het boek gemakkelijk de auto, fiets of bus pakken en in De Krim op avontuur gaan naar markante plekken in het lintdorp. Zoals de kalkoven aan de Kalkwijk. Al sinds 1964 buiten gebruik, maar wel de status van monument gekregen en, hoewel leegstaand, prima onderhouden. Het industriele monument, waarin turf een belangrijke rol speelde, herinnert aan de tijd van het “bruine goud”.

Relativerend.
Middelpunt in het boek vormt de oorlogstijd. Het verhaal van Christien Jonker, dat hoofdstuk 18 beslaat, is indrukwekkend, maar ook relativerend. “Ik weet nog hoe boos ik was, dat we niet naar de parachutisten mochten kijken aan het eind van de oorlog.” Ook vertelt zij over het ongeval van de Engelse bommenwerper in december 1943.”Deze stortte neer in een veenwijk bij de woning van Geert Stoter. Als door een wonder werd het huis niet geraakt.” Van Faassen verdiept het onderwerp met een uiteenzetting van de verdedigings linies in het dorp, die tevergeefs vochten voor hun vrijheid en die van hun dorp.

“De Krim, een brugje rond” is een reis door de tijd van een een eeuwenoud dorp, die de huidige bewoners zeker zal interesseren. Het boek bevat genoeg verhalen, die zich bijna allemaal afspelen tussen de hoofdweg en de Parallelweg en inwoners en andere geinteresseerden bewuster maakt van de historie van De Krim. Of, aldus Minderhoud, “De Krim was voor mij geen gesloten boek.”

Informatie
“De Krim, een brugje rond” is een uitgave van de projectgroep Plaatselijk Belang De Krim. De auteur biedt op 19 oktober burgemeester Meulman van Hardenberg het eerste exemplaar aan in het Dorpshuis in De Krim.

Het boek is vanaf die datum ondermeer te koop bij boekhandel Heijink in Hardenberg en boekhandel Kardol in Coevorden.

Mei 2006
Magische tocht langs parels gemeente

COEVORDEN – Niets is leuker dan om dichtbij huis op te zoek te gaan naar onbekende, maar niet minder mooie plekjes in de natuur. Om die te ontdekken, is de Magisch Drenthe Toertocht een prima uitgangspunt. Dit jaar biedt ligt het accent van de route meer op cultuur en geschiedenis. Een logische stap, aldus Stichting Promotie Coevorden, het samenwerkingsverband De Zeven Molens en VVV Drenthe Plus, die deze week de tweede en aangepaste versie van de route presenteren.

De tocht voert over ruim 140 kilometer kriskras door de gemeente Coevorden en is onder andere uitgebreid met een gedeelte over Landgoed De Groote Scheere, waar in 1227 de slag bij Ane plaatsvond. Op het routekaartje staat ook achtergrondinformatie, zo vertelt routecoördinator Geert Kwant. De kaart geeft fietsers uitleg over het gebied waar ze doorheen rijden. Op de fietskaart staan verschillende punten aangemerkt, waar fietsers even kunnen afstappen. De bijbehorende tekst staat op de achterkant en is geschreven door Huib Minderhoud. Naast de Groote Scheere zijn nu ook de Joodse begraafplaats in Dalen en het jeneverbesgebied bij Meppen onderdeel van de route, waar fietsers ook een wandeling door het gebied kunnen maken. Zo functioneren tocht en verhalen als een leidraad om de mooie plekjes verder te ontdekken. Zet de fiets aan de kant, ga wandelen en fiets daarna weer verder. Ik denk dat je, al fietsend door de gemeente, zeker tien dagen zoet bent, ook met het bekijken van de bezienswaardigheden. Na het uitzetten van de tocht word je pas bewust gemaakt van het feit dat er nog zoveel andere mooie plekken. Vaak gunnen toeristen zich niet de tijd voor een uitgebreide tocht en om de rust te proeven in het gebied’, aldus de inwoner van Aalden.

Competities
De drie organisaties hebben besloten om, vanuit het oogpunt van de toertocht, dit jaar het accent te leggen op de ondernemingen en de dorpen in de gemeente, zodat zij, letterlijk en figuurlijk, beter op de kaart worden gezet. Bestuurslid Bert Dijenborgh van Stichting Promotie Coevorden vertelt over de acties. `Dit jaar houden wij drie competities. Ondernemingen in de recreatieve en vrije tijdsector kunnen meedingen naar de `Meest innovatieve onderneming van de gemeente’, de dorpen houden een verkiezing voor het `Meest gastvrije dorp van de gemeente’ en voor de fietsers van de tocht houden wij een wedstrijd voor het `Meest aansprekende trektocht verhaal’. Bij de eerste competitie zoeken wij het bedrijf, die een vooraanstaande functie in hun vakgebied heeft. Waarom steekt juist die camping of dat horecabedrijf boven de andere uit? Bij de tweede competitie draait het om de dorpen, die wij zien als de kracht voor het toerisme in de gemeente. Wat voor activiteiten houden zij en hoe worden die gepromoot? Op het gebied van gastvrijheid onderscheiden dorpen zich duidelijk van elkaar en dat levert een uiteindelijke winnaar op.’

Verhaal
Het derde competitie-element is aan de fietser zelf. Dijenborgh: `Laat fietsers de tocht rijden en hun verhaal opschrijven. Dat kan prima, mede door de in de routebeschrijving opgenomen teksten. Laat je inspireren door de dingen die je tegenkomt. De schrijver van het meest aansprekende verhaal wordt beloond met een publicatie in Coevorden HuisAanHuis en in Drenthe Magazine.’

Samenwerking
De Magisch Drenthe Toertocht wordt verspreid via de VVV-kantoren in de gemeente, maar daar blijft het niet bij, aldus Dijenborgh. `De toertocht zal ook als promotie-instrument worden gebruikt bij nationale evenementen, als visitekaartje van de gemeente. Ook is deze tocht een prima opstap om de rest van de provincie op de fiets te ontdekken en in die richting van samenwerking gaan wij de toekomst tegemoet. Coevorden is met de vele fietsactiviteiten, zoals Fietsen Zonder Grenzen en het Nederlands Kampioenschap wielrennen in Dalen, een echte fietsgemeente. Die uitstraling willen we graag behouden.’

1994 Herdenking Bombardement Coevorden
1993 Raadsels rond stadsrechten
1993 Trappertoer Coevorden
Narda Anbergen VVV krijgt video apparatuur
Thomasvaer en Pieternel in Dalen
Wim Jansen en Huib Minderhoud over kunstschilder Frits Meppelink
De bouw van de Mijndert van der Thijnenschool in 1965
1966 schaatswedstrijden
Dinie Mepschen en Robert v.d. Wijk naar het koninklijk huis.
Persbericht bouw Mijndert van der Thijnenschool