Persoonlijk archief

Het persoonlijk archief is beschikbaar gesteld voor deze website, een fantastisch bron om uit te putten.

2001- Huib Minderhoud (links) heeft zojuist het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Frits Bos van Coevorden. In het midden kijkt fotograaf Gerrit Boer goedkeuren toe. © A. Weima

Bijzondere verhalen achter onopvallende monumentjes

Coevorden – Lezers van de Hoogeveensche Courant worden om de veertien dagen getrakteerd op een Mo(nu)mentje van de hand van de schrijver Huib Minderhoud. Voor die tijd publiceerde hij zijn bekende en soms minder bekende Drentse objecten in Drenthe Totaal, voorheen Maandblad Drenthe. Sinds woensdag kan het ‘grote publiek’ kennismaken met zijn opmerkelijke en bijzondere speurtochten door het Drentse land. Drents Monumentjes (deel 1) is in boekvorm verschenen. Gerrit Boer uit Hoogeveen tekende voor het fotowerk.

Deel 1 handelt over negentien monumentjes in Zuidoost-Drenthe, varierend van gevels en graven tot beelden, huizen en kerken. Het gaat soms om, op het oog, onopvallende objecten waar niet zelden een boeiend verhaal achter schuilgaat. Start en finish van het boek is in Coevorden. Deel 2, handelend over Zuidwest-Drenthe, begint en eindigt in Hoogeveen, terwijl het derde en laatste deel centraal en Noord-Drenthe zal belichten met Assen als vertrek- en aankomstpunt.

De officiele presentatie van Drentse Monumentjes in Zuidoost-Drenthe vond plaats in het sfeervolle restaurant Gasterie ‘t Kasteel in Coevorden. Een dertigtal vrienden, bekenden en genodigden waren getuige van de overhandiging van het eerste exemplaar aan cultuurwethouder Frits Bos van Coevorden.

Minderhoud, publicist van ondermeer ‘Dodelijk Intermezzo’ uit 1995 en ‘Kerk in ‘t Midden’ uit 1998, vetelde dat nieuwsgierigheid naar het verleden de grote drijfveer achter zijn zoektochten is. “In het boek behandel ik objecten met een verhaal. De objecten zijn niet altijd opvallend aanwezig, maar kennen vaak een bijzondere geschiedenis,”aldus de in Dalen woonachtige auteur.

Hij roemde de hulp van de Drentse bevolking bij de zoektocht naar de achtergronden bij de monumentjes. Minderhoud is geen rasechte Drent, maar vertelde met plezier over de verwondering die hij bij de geboren Drenten weet los te maken. “Neem fotograaf Gerrit Boer. Ik bracht hem op plaatsen waar hij absoluut geen van hand.”

Kracht
Minderhoud benadrukte de belangrijke rol die fotograaf Gerrit Boer in het geheel speelt. “Foto’s geven het verhaal kracht. Het zijn veelal bijzondere foto’s, soms met speciale effecten. Ik hecht er dan ook aan te zeggen dat we het boek samen hebben gemaakt.”

“De mooiste foto? Dat is die van de zogenaamde richtersglazen in de buurtschap Middendorp. “Ik kan mij niet herinneren dat de kleine gebrandschilderde ruitjes ooit mooier op de foto zijn gezet, dan in ons boek.”
Drentse Monumentjes in Zuidoost-Drenthe is uitgegeven door stichting Het Drentse Boek. De uitgever heeft ‘hoge verwachtingen’ van het boek. Een bijgesloten routekaart leidt de geïnteresseerde langs alle in het boek beschreven monumentjes.